raphael-the-school-of-athens4

     Μπορείτε να επισκέπτεστε το blog του σχολείου στον παρακάτω σύνδεσμο: http://3lykzografou.wordpress.com

Ανάρτηση βαθμολογιών Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020

Αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, ημέρα κατά την οποία θα λειτουργήσουν όλα τα ΓΕΛ και όλα τα ΕΠΑΛ.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν μετά τη 1 το μεσημέρι στα Λύκεια και στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας https://results.it.minedu.gov.gr/.

Οι Υποδιευθυντές ή οι Διευθυντές των Λυκείων θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες ΜΟΝΟ τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.

Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου 2020

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2020 ξεκινούν από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και λήγουν  την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά το δελτίο τύπου κατεβάζοντάς το από εδώ. 

Πρόγραμμα εξετάσεων Ειδικών Μαθημάτων

Σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα Ειδικά Μαθήματα.

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2020-21

Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΥΝΑΝΠ: www.ynanp.gr η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού εισαγωγής σπουδαστών/στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε από 16-6-2020. Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 16-7-2020 ημέρα Πέμπτη.

Για τους ενδιαφερόμενους, παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά την ανακοίνωση, κατεβάζοντάς την από εδώ, και την ίδια την προκήρυξη κατεβάζοντάς την από εδώ.

Ενημέρωση e-eggrafes

Παρακαλούμε τους γονείς και κηδεμόνες να κατεβάσουν από εδώ την τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις e-eggrafes. Η πλατφόρμα του e-eggrafes θα είναι ανοιχτή από από τη 18η Ιουνίου 2020 και ώρα 09:00 έως και τη 2η Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59

Εξεταστικό κέντρο Αγγλικών, Κοινωνικό Φροντιστήριο και e-εγγραφές

Ενημερώνουμε ότι οι μαθητές του σχολείου μας θα εξετασθούν στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών στο κάτωθι εξεταστικό κέντρο:

16ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, Λαρίσης 47 & Πανόρμου, Αμπελόκηποι-11524, τηλ. 210-6911870

Ενημερώνουμε τους γονείς και κηδεμόνες ότι οι εγγραφές-ανανεώσεις εγγραφών και μεταγραφές θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές. Παρακαλούμε κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο από εδώ.

Τέλος, να ενημερώσουμε ότι το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ζωγράφου θα συνεχίσει την λειτουργία του για το έτος 2020-2021. Για λεπτομέρειες και οδηγίες μπορείτε να κατεβάσετε το ενημερωτικό έντυπο από εδώ.

Πρόγραμμα Εξετάσεων Υποψηφίων ΤΕΦΑΑ 2020

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των εξετάσεων υποψηφίων ΤΕΦΑΑ έτους 2020 κάνοντας κλικ εδώ.

Ενημέρωση μαθητών Α & Β Λυκείου

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω μειωμένης προσέλευσης μαθητών της Α & Β Λυκείου και την χωρητικότητα των αιθουσών του σχολείου μας, οι μαθητές της Α & Β Λυκείου δεν θα χωρίζονται σε ομάδες Α & Β. Από Δευτέρα 1/6/2020, θα έρχονται καθημερινά όλοι οι μαθητές της Α & Β Λυκείου που δεν έχουν κάνει αίτηση στο σχολείο.

 Πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων 2020

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει αναρτήσει το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2020. Το πρόγραμμα για τα μαθήματα θα το βρείτε εδώ, ενώ το πρόγραμμα για τα ειδικά μαθήματα και την πρακτική δοκιμασία για τα ΤΕΦΑΑ θα το βρείτε εδώ.

 Ενημερωμένο πρόγραμμα & Εγκύκλιος διατήρησης βιβλίων

Σας ενημερώνουμε ότι το ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου μέχρι και το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς έχει οριστικοποιηθεί και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Επίσης να σας ενημερώσουμε ότι οι μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου του σχολείου μας θα πρέπει να διατηρήσουν όλα τα σχολικά βιβλία τoυς για αξιοποίησή τους και την επόμενη χρονιά σύμφωνα με την ενημέρωση που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Κατανομή τμημάτων σε αίθουσες

Για λόγους ασφαλείας, η πρωϊνή συγκέντρωση των μαθητών στο προαύλιο πριν την έναρξη των μαθημάτων έχει προσωρινά σταματήσει και οι μαθητές προσέρχονται κατευθείαν στις αίθουσές τους.

Το σχολείο έχει ήδη προχωρήσει στην κατανομή των τμημάτων σε αίθουσες, και για λόγους ταχύτητας και ασφάλειας, οι μαθητές καλό θα ήταν να προσέρχονται κατευθείαν στην αίθουσά τους ανάλογα με το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Μπορείτε να δείτε την κατανομή των αιθουσών ανά τάξη εδώ.

Ωρολόγιο πρόγραμμα & Προσέλευση μαθητών από 18/05/2020

Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο θα λειτουργήσει από την Δευτέρα 18/05/2020 με το κανονικό ωράριο, από τις 08:15 μέχρι και τις 14:05, για όλες τις τάξεις του Λυκείου σύμφωνα με το κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα που ίσχυε και πριν την διακοπή των μαθημάτων.

Για μαθητές που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα πρέπει να κατατεθεί στο σχολείο η παρακάτω υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από γονέα ή κηδεμόνα. Για μαθητές που έχουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσούν από COVID-19 θα πρέπει να κατατεθεί στο σχολείο η παρακάτω υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από γονέα ή κηδεμόνα.

Οι μαθητές κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο θα πηγαίνουν κατευθείαν στις αίθουσες τους. Έξω από κάθε αίθουσα είναι αναρτημένα τα τμήματα που αντιστοιχούν σε αυτή.

Λόγω των νέων μέτρων, για τις τάξεις Α και Β Λυκείου, οι διαστάσεις των αιθουσών δεν έχουν αρκετό μέγεθος ώστε να τηρηθούν τα όρια των αποστάσεων. Για αυτόν τον λόγο τα τμήματα θα διαιρεθούν στα δύο (Α & Β) και οι μαθητές θα έρχονται μέρα παρά μέρα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή την μία εβδομάδα και Τρίτη-Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα εναλλάξ. Μόνο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, λόγω της μικρής προσέλευσης μαθητών, δεν υπάρχει λόγος να είναι διαιρεμένα τα τμήματα και για αυτόν τον λόγο, από 18/05/2020, οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα έρχονται καθημερινά στο σχολείο.

Για την Α' και Β' Λυκείου, από 18/05/2020, οι μαθητές της ομάδας Α, θα προσέλθουν στο σχολείο Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και οι μαθητές της ομάδας Β θα προσέλθουν Τρίτη-Πέμπτη. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου συνεχίζουν να προσέρχονται κανονικά όπως έχει ήδη κανονιστεί.

Τα τμήματα χωρίζονται ως εξής:

Α1:

Α’ Ομάδα: Από Α έως και ΔΟΥ….

Β’ Ομάδα: Το υπόλοιπο τμήμα

Α2:

Α’ Ομάδα: Από Λ έως και ΜΠΑ…

Β’ Ομάδα: Το υπόλοιπο τμήμα

Α3:

Α’ Ομάδα: Από Ρ έως και ΣΦΑ…

Β’ Ομάδα: Το υπόλοιπο τμήμα

Β1:

Α’ Ομάδα: Από Α έως και ΔΗΜ….

Β’ Ομάδα: Το υπόλοιπο τμήμα

Β2:

Α’ Ομάδα: Από Α έως και ΜΑΝΔ…

Β’ Ομάδα: Το υπόλοιπο τμήμα

Β3:

Α’ Ομάδα: Από Ο έως και ΣΠΥ…

Β’ Ομάδα: Το υπόλοιπο τμήμα

Ωρολόγιο πρόγραμμα & Προσέλευση μαθητών 11/05/2020 - 15/05/2020

Σας ενημερώνουμε ότι το σχολείο θα λειτουργήσει από την Δευτέρα 11/05/2020 με το κανονικό ωράριο, από τις 08:15 μέχρι και τις 14:05, μόνο για την Γ’ Λυκείου σύμφωνα με το εξής ωρολόγιο πρόγραμμα. Για την εβδομάδα από 18/05/2020 θα υπάρχει νεότερη ανακοίνωση.

Οι μαθητές κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο θα πηγαίνουν κατευθείαν στις αίθουσες τους. Έξω από κάθε αίθουσα είναι αναρτημένα τα τμήματα που αντιστοιχούν σε αυτή.

Λόγω των νέων μέτρων, οι διαστάσεις των αιθουσών δεν έχουν αρκετό μέγεθος ώστε να τηρηθούν τα όρια των αποστάσεων. Για αυτόν τον λόγο τα τμήματα θα διαιρεθούν στα δύο (Α & Β) και οι μαθητές θα έρχονται μέρα παρά μέρα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή την μία εβδομάδα και Τρίτη-Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα εναλλάξ.

Από 11/05/2020, οι μαθητές της ομάδας Α, θα προσέλθουν στο σχολείο Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και οι μαθητές της ομάδας Β θα προσέλθουν Τρίτη-Πέμπτη.

Τα τμήματα χωρίζονται ως εξής:

Γ1: 

Α’ Ομάδα: Από Α έως και ΖΑΒ….

Β’ Ομάδα: Το υπόλοιπο τμήμα

Γ2:

Α’ Ομάδα: Από ΚΟΛ έως και ΜΠΑ…

Β’ Ομάδα: Το υπόλοιπο τμήμα

Γ3:

Α’ Ομάδα: Από ΣΑΚ έως και ΤΣΙΠ…

Β’ Ομάδα: Το υπόλοιπο τμήμα

Έναρξη μαθημάτων

Την Δευτέρα 11/05/2020 το σχολείο μας θα ανοίξει μόνο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Την Δευτέρα 18/05/2020, θα προσέλθουν και οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε επόμενες ανακοινώσεις.

Παρακαλούμε τους γονείς και κηδεμόνες του σχολείου να κατεβάσουν και να διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες που μας εστάλησαν από το υπουργείο όσον αφορά την προσέλευση και την ασφάλεια των μαθητών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ_ΟΔΗΓΙΩΝ_ΜΕΤΡΑ_ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ_ΚΟΡΟΝOΙΟΣ

Checklist για γονείς

Checklist για δασκάλους

Checklist για εφήβους

COVID 19 πληροφορίες για τα σχολεία

OΔΗΓΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΎ ΓΙΑ SARS-CoV-2_ΕΟΔΥ_2-5-2020

school_poster_steps

Διαδικασία καθαρισμού επιφανειών στο σχολικό περιβάλλον

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ_V2-3 ΓΓ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Πώς θα πρέπει να μιλάω στους εφήβους για τον COVID

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Συμβουλές ενδυνάμωσης και αποφόρτισης των εφήβων τελικό

Υγιεινή Χεριών αφίσα

Ωρολόγιο πρόγραμμα Εξ’ αποστάσεωςεκπαίδευσης

Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Ισχύει από 22/04/2020.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των εξ’ αποστάσεως μαθημάτων του σχολείου μας κάνοντας κλικ εδω.

Οι σύνδεσμοι για να μπορούν να συνδέονται οι μαθητές στέλνονται από το σχολείο με προσωπικά email προς τους γονείς των μαθητών του σχολείου. Για αυτό εάν δεν έχετε λάβει κάποιο email, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με το σχολείο για να δηλώσετε το email σας για να ενημερώνεστε άμεσα.

Οδηγίες εγγραφής των μαθητών στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο

Μπορείτε να δείτε ένα ενημερωτικό video κάνοντας κλικ εδώ για την εγγραφή των μαθητών στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. Το video αυτό δεν έχει δημιουργηθεί από το σχολείο μας.

Πανελλήνιες εξετάσεις σχολικού έτους 2019-2020

Σας ενημερώνουμε ότι το 3ο ΓΕΛ Ζωγράφου δέχεται την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων των μαθητών της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας καθώς και αποφοίτων παλαιών ετών για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2020. Τις εγκυκλίους θα τις βρείτε στην παρακάτω σελίδα: Περισσότερες πληροφορίες και εγκύκλιοι

Οδηγίες Σύνδεσης Εξ’ αποστάσεωςεκπαίδευσης

Το σχολείο μας ξεκινάει αυτή την βδομάδα από Τρίτη 24 Μαρτίου την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση με την Γ' Λυκείου. Από την ερχόμενη βδομάδα και Δευτέρα 30 Μαρτίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για την Α' και Β' Λυκείου.

Οδηγίες: Οι γονείς θα λάβουν ένα email με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθητών και συνδέσμους για τις ηλεκτρονικές τάξεις των εκπαιδευτικών. Για να συνδεθείτε στην ηλεκτρονική τάξη του εκάστοτε καθηγητή, θα κάνετε κλικ, ή θα πληκτρολογήσετε την διεύθυνσή αυτή στο πρόγραμμα πλοήγησης στο Internet (π.χ. Google Chrome, Firefox, Internet Explorer...)

Απαιτούμενο λογισμικό: Αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει την πλατφόρμα Webex, την πρώτη φορά που θα το κάνετε αυτό θα σας ζητήσει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Cisco Webex App. Θα ζητήσει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα αυτό. Αφού το εγκαταστήσετε θα μπορέσετε να συνδεθείτε στην ηλεκτρονική τάξη. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστή (desktop ή laptop) ή ακόμη και κινητό (προτιμότερο να χρησιμοποιείται υπολογιστής). Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει υπολογιστή ή κινητό, ας επικοινωνήσει με το σχολείο να το δηλώσει να του δωθούν οδηγίες να συνδεθεί ο μαθητής με την ηλεκτρονική τάξη με τηλέφωνο (μόνο φωνή) με αστική χρέωση στο τηλέφωνό του.

Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση

22/03/202 Παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας να λάβουν γνώση των εγκυκλίων του ΥΠΕΘ για σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν άμεσα οδηγίες στα προσωπικά τους email.

Ανακοίνωση για τον κορωνοϊό.

13/03/2020. Λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού, μετά από αίτημα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναρτούμε έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με θέμα: "Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι, στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα"Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το αρχείο με τις οδηγίες.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ SITEΣτατιστικά Στοιχεία στην Επίδοση των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Ζωγράφου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2014

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ-JOOMLA

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας. Κατασκευάστηκε πριν από 2000 χρόνια και χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων Στεφανιτών αγώνων. Περισσότερα εδώ . . .

ΜΕΙΖΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

 

Η εξέλιξη της Ελληνικής ιστορίας όπως διαμορφώνεται μέσα από τη διαπλοκή του χώρου και του χρόνου. (Από την Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού)

Τίτλοι Εκπαιδευτικού Λογισμικού και πολυμεσικού υλικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
ΒΙΒΛΙΑ-1

Εκπ tv

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση ιδρύθηκε το 1977 και αποτελεί καινοτόμο φορέα του YΠΔΒΜΘ. Στοχεύει σε σύγχρονες και σύνθετες μορφές παροχής γνώσης. Η αδιάλειπτη προσφορά της στο χώρο της Παιδείας συνίσταται στην παραγωγή και προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και στην εκτεταμένη αναπαραγωγή και διάθεση αυτών στην εκπαιδευτική κοινότητα σε μορφή DVD, με στόχο, πρωταρχικά, την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία ...

Γιατί πάντα φανταζόμουνα, όπως και ο Χορχέ Λούις Μπόρχες,  ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης άρα όσοι κατευθυνθούν  προς τα εκεί θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι.

Γιατί «Η ανάγνωση των καλών βιβλίων είναι σαν τη συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος». (Ρενέ Ντεκάρτ)

Γιατί καλλιεργούμε την φαντασία μας!  Oι εικόνες που είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε με το μυαλό μας δεν συγκρίνονται με καμία ταινία του Hollywood

Γιατί ερχόμαστε κοντά με άτομα (τους συγγραφείς) και μοιραζόμαστε στιγμές μαζί τους. Δείτε στο Blog του Σχολείου

e-yliko telΗ Δικτυακή Εκπαιδευτική πύλη του Υπουργείου Παιδείας

Μια περιήγηση στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης,

ΑΚΡΟΠΟΛΗ JOOMLA

Πατήστε στην εικόνα για μια εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη. Περισσότερα στο blog του Σχολείου . . .

Ήταν η είδηση της ημέρας σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως σημασία, την παρομοίωσαν με την ανακάλυψη του DNA. Ως απήχηση στη φαντασία του κόσμου, με απόγονο της πρώτης αποστολής στο φεγγάρι. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το επιστέγασμα μιας προσπάθειας μισού αιώνα και χρειάστηκε να διανυθεί πολύς δρόμος για να φτάσουμε στην ανακοίνωση της ανακάλυψης ενός σωματιδίου με συμπεριφορά όμοια με αυτή που περιμένουν να έχει το Higgs.

 

cern-8

 Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ανακαλύψεις στο CERN δε σταματάνε εδώ. Η ισχύς που έχει φτάσει ο επιταχυντής μέχρι σήμερα είναι της τάξεως των 8 ΤeV, αλλά έχει τη δυνατότητα να φθάσει μέχρι τα 14 TeV, «μπαίνοντας» σε περιοχές ενεργειών εντελώς ανεξερεύνητες. Και η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι η φύση δε σταματά να μας εκπλήσσει όσο εισερχόμαστε βαθύτερα στα μυστικά της. Περισσότερα εδώ . . .

european school radio